+32 (0) 3 366.34.01 info@digicare.be

Laptop Waterschade.

 In augustus 2020 kreeg ik twee laptops binnen met waterschade.  De Sony Vaio bespreek ik in dit artikel.  Het andere toestel is een Macbook Air die ik in een andere post zal toelichten.  Beide toestellen kregen door een lek in huis een koude douche.

Er zat nog weinig leven in deze machine nadat de eigenaar op de powerknop bleef drukken.  Met een haardroger en een bak rijst waarin hij het toestel een nacht heeft laten ‘drogen’ hoopte hij op een reanimatie.  Tevergeefs…
De ingreep met rijst is natuurlijk een fabeltje waarin heel wat mensen geloven.

Wanneer er vloeistof in je laptop terecht komt, moet je zo snel mogelijk reageren door het toestel uit te schakelen en indien mogelijk de batterij eruithalen.  Probeer niet de laptop terug op te starten.  Water en elektriciteit zijn niet de beste vrienden.  Hoewel het zeker mogelijk is dat de computer weer opstart, zal de euforie van korte duur zijn.  Langzaam maar zeker zal er corrosie ontstaan op de electronische componenten.  Hoe meer corrosie des te meer schade en moeilijker het wordt om de machine te herstellen.  Je moet dus snel zijn en de schade intern aanpakken.

 

Sony Vaio waterschade

Stap 1: Visuele inspectie is cruciaal.  Wanneer de vloeistof het moederbord heeft aangetast, demonteer je deze en geef het een beurt in de Ultrasone Cleaner.

Sony Vaio water
Sony Vaio water harde schijf

Stap 2: Na de ultrasone cleaning inspecteer je of er beschadigde componenten aanwezig zijn.  Zie je groene sporen of banen die aangetast zijn, dien je die te herstellen.  

SOny Vaio waterschade hersteld

Nadat je alles grondig hebt geïnspecteerd en de beschadigde componenten vervangen hebt kan je de laptop weer monteren en testen.  

Conclusie bij waterschade:

  • Zet het toestel uit.  Probeer zeker niet op te starten.
  • Trek de stroomadapter uit en verwijder indien mogelijk de batterij.
  • Gebruik geen rijst! Dat is een fabeltje en je verliest er kostbare tijd mee.
  • Demonteer de laptop en inspecteer alle onderdelen.
  • Voer een Ultrasone cleaning uit.
  • Herstel of vervang onderdelen of  banen op het moederbord. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief