+32 (0) 3 366.34.01 info@digicare.be

Waarom je best niet zelf aan de slag gaat met je defecte harde schijf.

Vorige maand kregen we een externe harde schijf binnen voor datarecuperatie.

Bij ontvangst merkte ik op dat de externe behuizing reeds geopend was geweest.
Een vriend had zelf een poging gedaan om de schijf te openen en de data te kunnen recupereren.

Tijdens de diagnose werd mijn vermoeden bevestigd en was de schade erger dan verwacht.  De cover was opengebroken, het label van de disk was niet meer aanwezig.
Hierop staat cruciale informatie om eventuele donorstukken te gebruiken en zo de data te recupereren.  Het openen van een harde schijf dient te gebeuren in een cleanroom, een niet gecontamineerde ruimte.

De leeskoppen van een harde schijf zweven op een afstand tot de magnetische schijven van <3nm (3 miljoenste van een milimeter).  Stofdeeltjes in de lucht worden aangetrokken op de datadragers zullen de leeskoppen beschadigen.

 

HDD broken head
stof op de datadrager

De leeskoppen zijn verbogen en beschadigd.  Ze dienen vervangen te worden.  Echter zonder het coverlabel is het onmogelijk de gegevens te achterhalen om de juiste donorstukken te vinden.

Onder green-light is de schade duidelijk zichtbaar.  De datadragers zitten onder tal van stofdeeltjes en enkele krassen zijn merkbaar door de verbogen leeskoppen.  Er werd geprobeerd om de schijf weer op te starten na het openen.  Datarecuperatie is hier niet meer mogelijk. 

Start je harde schijf niet meer op of maakt ze tikkende geluiden?  Probeer vooral niet meer de schijf op te starten.  Bij elke poging verhoog je de kans op meer schade.  

Schrijf je in op onze nieuwsbrief